Rogoznica

Rogoznicu rado posjećuju i nautičari jer je rogoznička marina Frapa osim po ljepoti, poznata i kao najsigurnija luka na ovom dijelu Jadrana. Plaže su šljunčane, a ima i ponešto stijena, naselje je obraslo borovom šumom. Okolica mjesta nudi skrovita kupališta na plažama u brojnim malim uvalama sa najbistrijim morem na Jadranu. Mjesto Rogoznica se nalazi na otoku (povezanom nasipom i cestom sa kopnom) u jednom gotovo potpuno zatvorenom zaljevu.

Rogoznica raspolaže sa nekoliko privatnih restorana u kojima se, uz druga jela nude i riblji specijaliteti spremljeni po rogozničkoj recepturi. Tijekom ljeta odvija se čitav niz zabavnih i kulturnih priredbi od kojih je središnja već tradicionalna Rogoznička ribarska noć.

Na poluotoku Gradina smjestilo se jezero Zmajevo oko ispunjeno morskom vodom. Jezero je nepravilnog eliptičnog oblika ( 150 x 70 m ), površine 5.300 m četvornih i dubine 15 metara. Morsko jezero Zmajevo oko smatra se prirodnim bioreaktorom u kojem se odvijaju intezivni biokemijski procesi. Neposredno uz ovaj geohidromorfološki fenomen, u uvali Soline izgradila se luka nautičkog turizma, Marina Frapa, visoke kategorije s brojnim sadržajima i 400 vezova. Župna crkva i crkveni toranj dominiraju naseljem. Prvotnu župnu crkvu sv. Nikole posvetio je biskup V.Arrigoni 11.svibnja 1615.g., a godine 1683. crkva je proširena i nazvana imenom Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo. Na rogozničkom području, sa sigurnošću se može govoriti o kontinuitetu življenja od prapovjesti do srednjeg vijeka, pa sve do danas. Mnogi arheolozi drže kako je na rogozničkom području bila grčka kolonija Herakleja.